Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
18.03.2021 18:00 - Билки, наименованията на които започват с буквата Л-първа част.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4500 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 26.05.2021 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Третата вълна на ковит вируса е във вихъра си и много хора са в болници илии в къщи под карантина. Може би не са имали време и възможност да се погрижат за себе си и да си направят българска горчивка, с която много хора от нашата група се спасяват от всякакви вируси.Тази година за първи път и аз си направих и не ми отне много време. В един буркан с ракия или спирт 70 С се слагат по стръкче от билките, които срещате през целия сезон по време на разходките си. Събирате ги първо в найлонов плик и като се върнете в къщи ги пъхвате в буркана.Ако имате двор, в който сте си засадили билки, също ги слагате в буркана, когато цъфнат. Може да прибавите и по малко от лечебните си домашни си цветя като каланхое, алое, мушкато, кализия, индрише и др. След като сложите последната билка в буркана, изчаквате месец и прецеждате. Пие се по глътка на ден, може и по чаена лъжичка разтворена във вода. Аз успях да събера 62 вида билки, но някои хора стигнаха до 100. И да ви кажа, че не всеки ден пия от тях и въпреки това до днес една хрема не ме е хванала, а ходя в да пазарувам в голями търговски вериги и малки магазини, пазари, пътувам в метро. Наближава пролетта, първите билки вече цъфтят и не пропускайте да си направите тази горчивка, че ковита ще продължава с разни мутации, но да си дойдем на думата.

Днес ще ви покажа първата част от билките, започващи с буквата Л, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билка.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.

image

1.Лавандула (Lavandula angustifolia);

Снимка: Мариана Дончева

Използват се цветовете на билката.

Свойства: дезинфекционно; противовъзпалително; пикочогонно; спазмолитично; противомикробно; болкоуспокояващо;

успокоява нервната система.

Заболявания и състояния, при които лавандулата се използва в съвремието: бъбречни и жлъчни колики; мигрена; сърдечна невроза;

болезнена менструация; газове; спазми на гладката мускулатура;

нервност;неврастения; използва се за вани при ревматизъм, невралгии.

 

У нас, в народната медицина се прилага при: парализа, безсъние, газове, шизофрения, гастрит, ревматизъм, виене на свят, колики, сърцебиене, стомашни болки, главоболие.

Лавандулата може още да се прилага и под формата на инхалации при хрема и кашлица. Локалното й приложение се състои в компреси при акне, обрив и други подобни кожни проблеми. Външно може да се употребява и при стомашни болки, ревматизъм, парализи, натъртване, ужилване и ухапване от насекоми, гаргара при болно гърло, жабурене при зъбобол.

Едно от ценените лавандулови масла на световния пазар е българското.

Маслото намира приложение в ароматерапията, козметиката и като лечебно средтсво. Употребата му е безопасна.

Вещества, които се съдържат в лавандулото масло: линалол, гераниол, линалилацетат, борнеол, цинеол, пинен, кумарин, камфор и други. Най-ценно от тях се оказва линалилацетатът - в граници на съдържане в маслото от 30 до 60 %.

Притежава силни антибактериални свойства, успокояващо действие, обезболяващо действие и регенерира клетките.

С разтворено в спирт масло могат да се правят разтривки при състояния на ревматизъм, простуда и невралгия.

Още за Лавандула (Lavandula angustifolia) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B0

 

image

2.Лавровишня лекарствена, зеленика (Laurocerasus officinalis Roem, Prunus laurocerasus)

Снимка: Невена Босилкова

Използваема част: Листата, брани през време на цъфтежа - май-юни. Те не се сушат, а се предават свежи в билкоизкупвателните пунктове (като оттам се предават на нашата индустрия).

Лечебно действие и приложение:Действа болкоуспокоително.

Начин на употреба: По лекарско указание. Растението е отровно!

В нашата народна медицина запарката от листата на лавровишнята се препоръчва при болки в стомаха и червата, кожни обриви, нервни заболявания (като успокоително), при болки и спазми: в бъбреците и жлъчката и др.

Външно се употребява за налагане при хемороиди, за промивки при гнойни рани, за компреси при невралгия и др. Във ветеринарната медицина билката се прилага против шап по добитъка (за промивки и налагане).

http://pleven-bilki.com/products.php?catId=2&proId=143#p143

Използва се в руската народна медицина, представям извадка от следната статия: Листата съдържат до 10 процента таниди, които проявяват противовъзпалителни ефекти и, което е важно, дъбилни вещества, т.е. фиксиращи. Сред кавказките народи за лошо храносмилане, особено при болезнени спазми, се използват листата на лавровишнята. В кората на растението танините са още повече (до 15%). Лечебните свойства на лавровишнята се определят до голяма степен от присъствието на гликозида амигдалин в него, в това отношение той е подобен на бадемите. Прахообразните бадемови семена са признат начин за премахване на главоболие, безсъние, изтръпване на ръцете по света. Същото може да се направи и със семена от лавровишнята. В този случай прахът трябва да се приема по 1 чаена лъжичка с мляко. С водна емулсия на натрошените ядки от плодовете на лавровишнята в Кавказ те смазват главата при плешивост, както и участъци от кожата, засегнати от циреи. Има информация, че лавровишнявата вода обаче, подобно на бадемовата вода, се използва при сърдечни и нервни разстройства.

Методи за приложение:

*Пасирайте ядките от лавровишня с лъжица и след това мелете със захар. Използвайте 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден след хранене при стомашно-чревни разстройства, нарушения на съня.

*2 с.л. супени лъжици нарязани листа от лавровишня, запарете 500 мл вряща вода, оставете за 15 минути, отцедете. Вземете 2-3 с.л. лъжици за схващащи болки в стомаха и червата.

*Нанесете 1 чаена лъжичка ядки от лавровишня , натрошени на прах, смесени с прясно мляко при болки в главата и безсъние.

http://sovetnaroda.ru/ni-lavr-ni-cheremuha-ni-vishnya-lavrovishnya/


image

3.Лайка полска, немска. медицинска (Matricaria chamomilla) (Chamomilla recutita (L.) Rausch.)

Снимка: Невена Босилкова

Лайката e едногодишно тревисто растение, което растение ниско и има разклонено стъбло. На височина достига най-много до 50 см. Листата са двойно- и тройноперести, нишковидни, нарязани. Цветовете на лайката са събрани в кошничка съцветие.  Цветното легло е изпъкнало, а отвътре - кухо.

Действие: изпотяващо, успокояващо и противоспазматично, дезинфекциращо и противовъзпалително при всякакъв вид възпаления, особено на лигавицата. Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действува слабително. По този начин тя косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди, които могат да се лекуват чрез намазване. Поради нейното намаляващо температурата и уталожващо жегата действие лайката била считана от старите египтяни за цвете на бога на Слънцето.

Приложение: Вътрешно: при газове, диария, обриви, стомашни болки и ослузвания, колит, гастрит, при менструални смущения, неявяване на мензиса, коремни оплаквания, безсъние, възпаление на тестикулите, при висока температура, болки от наранявания, зъбобол.Използва се също при възпаления на горните дихателни пътища-фаренгити, ларингити, бронхити, грип, разранени венци, невралгии и ревматизъм в ставите. Лайката е универсално лекарство особено за малки деца и се дава като чай предимно при спазми и колики.

Тук съм писала повече за нея:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/02/03/polskata-laika-magiosnicheska-trevichka-pomosht-pri-grip-i-n.678869

 

Противопоказания и странични ефекти на лайка

Лайката може да предизвика симптоми на алергия. Приети големи дози, могат да предизвикат странични ефекти като гадене и повръщане. По-рядко могат да се появят обриви. Тежка анафилаксия се съобщава при 38-годишен мъж, пил чай от лайка.Трябва да се избягва съчетаването й с лекарствени средства разреждащи кръвта. Не съществуват противопоказания за приемането на лайка при бременност и кърмене. Матрикарията притежава свойството да действа подобно на хормона естроген в организма. Поради тази причина, приемането на билката при ендометриоза, маточна фиброза и карцином на гърдата е противопоказно.

Още за Лайка, Матрикария (Matricaria chamomilla) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 

Недопустими примеси: При брането лайката да не се смесва с: немиризливата или едрата лайка (Matricaria inodora L.), която е без миризма и е с по-големи цветни кошнички; кучешката лайка (Anthemis cotula L.) и полското подрумиче (Anthemis arvensis L.), които са с неприятна миризма и с плътно цветно дъно; различни видове маргаритки и др., които са също с плътно цветно дъно. Различават се освен това и по листчетата на обвивката на кошничките. При кучешката лайка те са твърди, линейно-шиловидни, у полското подрумиче – тъпи, широкоципести, докато при лайката са меки.

http://www.infopharma-bg.eu/layka/

image

4. Лайка перуанска (Galinsoga parviflora Cav.)

Снимка: Тодор Кръстев

Тя расте на височина до 75 см. Това е разклонена билка с противоположни листа, назъбени по ръба. Листата прости-противоположни, долните листа с дръжки, горните без.Цветовете са малки глави 3-8 цвята с бели листа с дължина около 1 mm. Тичинките са жълти и тръбни. Името на вида „ parviflora “ означава „с малки цветя“.

Записала съм следният разказ на Димитричка Петрова:

Това растение се появи в градината ни, точно до граха, който бяхме засели. Видя ми се толкова странно и интересно, хем приличащо на лайка, хем доста високичко (около 60 см) и с елипсовидни ненарязани листа, че просто реших да не го плевя. Бях сигурна, че ще да е някаква билка, макар и да нямах идея каква. Добре съм направила, че не съм оплевила - защитен вид лечебно растение се оказа. Отне ми доста време да го търся из разни енциклопедии, но нямах попадение. До днес…Заинатих се и реших, че ще го намеря. А сега искам и да споделя научената информация. Кой знае може да расте и във вашите градини тази билка с дребни цветчета, напомнящи лайка. На български език не срещнах информация за нея, освен споменаването, че е защитена.

1. Може да се консумира като храна, има висока хранителна ценност.Цялото растение може да се консумира с изключение на корена. Листата са най-добрата част. Есенциалните масла екстрахирани от тях показват антимикробиална активност. Могат да се консумират сурови, като добавка към супи или самостоятелно. Свежия сок от растението може да се смеси за незабавна консумация с доматен или друг зеленчуков сок. Казват, че като за малко грозно растение, има прекрасен вкус. Добре било да се набере повечко, защото губи тегло при приготвянето. Сготвянето му е елементарно, вари се за 10-15 минути. Сервирало се с масло сол и пипер. Изсушените листа пък се използвали за овкусяване на ястия и супи.

Сто грама от листата на билката, съдържат 88.4г вода, 156 калории, 3.2г протеин, 0.4г мазнини, 5.2г въглехидрати, 1.1г влакнини (фибри), 284мг калций, 60мг магнезий, 58мг потасиум, 5.3мг желязо, 1.3мг цинк, 4мг каротен (витамин А), 6.7мг витамин С, 0.08мг тиамин (витамин В1), 0.21мг рибофлавин (витамин В2) и 1.21 мг ниацин(витамин В3).Листата съдържат още инулин, кафейна киселина, флавоноиди.

2. Подходяща е за лечебни отвари.С лечебна цел се използват корените и стръковете (стебла, листа, цветове). Комбинира се добре с джинджифил.

2.1. Приготвяне на лечебен чай от стръковете: една супена лъжица сухи стръкове, или 3 супени лъжици свежи се заливат с чаша хладка вода, течността се довежда до кипене и се вари на тих огън, или на водна баня от 3-5 минути. Оставя се да престои 1 час и се прецежда. Приемат се по 1-2 супени лъжици, 3-4 пъти дневно. Този чай е много добър при асцит.

2.2. Приготвяне на лечебен чай от корените: 1 супена лъжица смлени изсушени корени се добавят към чаша вода, вари се на слаб огън за 4-5 минути. Престоява 1 час и се прецежда. Приемат се по 1-2 супени лъжици, 3-4 пъти дневно. Този чай е много добър при грип, действа кръвоспиращо при маточни кръвотечения, може да се използва като лосион за по-бързо заздравяване на рани.

image

5.Лайка Римска, (Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis)

Снимка: Роза Смайладска

Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Леторастите са стелещи се. Листата са силно пересто нарязани, линейно-нишковидни и ароматни, тъмнозелени (на вид и мирис напомнят тези на медицинската лайка). Цветовете (при цъфтящите сортове) са тип кошничка. Напълно зимоустойчиво растение. Височина до 30 см, в зависимост от сорта.

Как може да се различи от обикновената лайка? Лайката няма никакви растителни „косички, косъмчета, власинки”, за разлика от римската. Познатата у нас лайка има характерна мизирзма, жълтеникав оттенък, докато римската й посестрима е чисто бяла.
Тя има същото приложение в народната медицина, както полската лайка, използват се само цветчетета, но дава по-често алергични реакции.
За разлика от полската лайка, част от съставните вещества на римската лайка могат да дадат алергични реакция, тъй като могат да взаимодействат с протеини. Понякога се наблюдават алергични реакции от закъснял тип, може да доведе до средно силна повишена чувствителност ( сензибилизация), както и контактен дерматит.Римската лайка е по-застъпена и по-предпочитана в природолечението в страни като Англия, Франция и Белгия.
Действа спазмолитично, противовъзпалително, антибактериално. На някои места се използва и като аперитив, тъй като възбужда апетита( заради горчивите си вещества), влияе благотворно на храносмилането и на жлъчката. Външно се използва за плакнене на уста и промивки на рани.
Като запарка от чай се пие още при чувство на газове, подуване на стомаха и корема, както и при смущения в месечния цикъл.По-малко изследвана от обикновената лайка.
Рецепта
2-3 гр. римска лайка( 1 суп.л е около 2 гр., 1 ч.л.- 0.8 гр) се заливат с 250 гр. вряща вода. След 10 мин. се прецежда си се изпива.

http://www.zdravnitza.com/a/nav/news/s/s/news_id/6704

Приложение: вътрешно: при тревожност, хистерия, кошмари, безсъние и други проблеми със съня, гърчове, като многофункционална храносмилателна помощ за подпомагане на стомашночревни смущения, включително подтискане образуването на газове и стимулиране на черния дроб; външно: за рани, язви, екземи, подагра, кожни раздразнения, невралгия, ишиас, ревматични болки, хемороиди, подсичане, варицела, конюнктивит, афти в устата, при възпаление на кожата, лигавиците и аногениталната област, бактериални кожни заболявания, включително тези на устната кухина и венците.

https://www.bioprogramme.bg/bilki-i-smesi/tsvat-cviat/roman-chamomile-flower


Приложение на етерично масло от римска лайка

Медицински грижи– етеричното масло от римска лайка влияе на децата, когато са раздразнителни, нетърпеливи, облекчава никненето на зъби и коликите при бебетата. Жените го използват за облекчаване на симптомите на ПМС. Полезно е при коремни болки, проблеми с жлъчния мехур, както и при инфекции в гърлото. Помага за облекчаване на алергии, сенна хрема и астма. Етеричното масло от римска лайка може да се използва в терапия с парни бани, при нервни оплаквания, главоболие и мигрена. Може да се използва и в бленд за масажно масло или разредено във ваната, за подпомагане при алергии, анорексия, пристрастяване, колики, безсъние, болки в гърба, мускулни болки, артрит, следродилна депресия и нарушения на червата. Може да се използва за промивка на устата при зъбни абсцеси и тонзилит. За бебета може да се използва в много разредена форма за успокояване на нервност при никнене на зъби и помага при колики, диария и стомашни спазми.

Фармацевтична индустрия– Етеричното масло от римска лайка има антистресови свойства, антидепресант е, има антидиабетични, антимикробни, антиоксидантни, противовъзпалителни, антипруритични свойства, благоприятства зарастването на рани, има вируцидни свойства (анти-херпес) , помага при стомашно-чревно неразположение, антиулцерозни свойства, антиалергични, антиостеопорозни свойства.

https://galen-n.com/bg/rimska-laika/

image

6.Латинка (Tropaeolum sp);

Снимка: Елена Нанкова

Тя e красиво цвете, което е широко разпространено в нашата страна като стайно, декоративно и градинско растение. Представител е на семейство Латинкови, което се състои от 50 вида, а произходът им е от Централна и Южна Америка. Всички видове се използват и за лечебни цели, но най-вече се използва голямата латинка Tropaeolum majus L.

 

Лечебни свойства имат цветовете и листата на латинката, но най-вече семената. Събират ги през август - септември, изсушават ги добре и ги излющват, съхраняват ги в картонени кутии. Настойка от растението се пие при анемия, изтощение, болни бъбреци, различни кожни проблеми. С отвара от листа и цвят, подправена с мед плакнат устата при проблеми на устната кухина. Спиртна настойка от листа на латинка и коприва втриват в кожата на главата за засилване растежа на косата.

За видовете латинки съм писала тук и съм посочила латинските им наименования:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/01/27/latinkata-lek-sreshtu-stres-sprihavost-i-impotentnost-no-ne-.674488

Латинката е полезна за по-възрастните хора благодарение на своето съдържание на каротин и сяра, които са профилактични агенти при атеросклероза. Това растение, което се счита не само за цвете, но и за билка, може да се използва в храни като богат източник на витамини, както и за увеличаване на хранителната стойност на обикновените ястия.

Достатъчно е да добавите няколко стрити листа или пъпки от латинка в салатата или ястието, за да обогатите полезните им свойства.

Спиртна настойка от латинка може да използвате за лечение на бронхит, грип, настинки, възпалителни заболявания на пикочно-половата система, както и липса на енергия. Разредена с вода (1 чаена лъжичка от тинктурата в 1 чаена чаша вода), тя може да се използва за изплакване на устата при гъбична инфекция в устната кухина или ангина.За да си приготвите в домашни условия тинктура от латинка, залейте 1 супена лъжица нарязани листа и пъпки от билката със 150 милилитра водка или силна ракия. Оставете на тъмно място в продължение на 14 дни. Периодично разклащайте, а накрая прецедете. Вземайте от готовата тинктура 3 пъти на ден по 20 капки, разредени в малко вода.

Още за Вземайте тинктура от латинка срещу бронхит, грип, възпаление на пикочните пътища, гъбична инфекция или ангина

Здравни съвети Framar.bg от Framar.bg: https://saveti.framar.bg/%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%85%D0%B8%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 

image

7. Левзея сафлоровидна (Leuzea carthamoides);

Снимка: Даниела Йорданова

Левзеята е многогодишно тревисто растение от семейство Compositae.

Тя е с произход от Русия, Монголия и Китай, вирее в естествената си среда в Сибир и Североизточна Азия, по алпийски ливади и горски поляни на планината Алтай и Саян. Тя може да бъде намерена на малки площи по билото Хамар-Дабане, както и в планините на Казахстан. Височината на растенията достига повече от един и половина метра. Тя е многогодишно растение, приспособило се да вирее по високите планински места. Лечебната му сила отдавна е известна на лечителите там. Прилича на магарешки бодил и лесно може да се сбърка с него. Тук в България това не може да се случи, защото не расте в нашите ширини. Даниела Йорданова го е снимала в градината на своите родители.

 

Коренът на Левзея съдържа редица съединения, за които се смята, че оказват влияние върху здравето, включително няколко антиоксиданти и екдистероиди (тип стероид, за които се установява, че увеличават мускулната маса в предварителните проучвания).В алтернативната медицина левзеята се използва за следните здравословни проблеми: настинки, депресия, еректилна дисфункция, умора,метаболитен синдром, възпалено гърло,удар.

В допълнение, коренът от Левзея се предполага, че подобрява умственото представяне и концентрация, увеличава силата, стимулира имунната система, предпазва от сърдечни заболявания и повдига настроението.доклад, публикуван в списание Phytochemistry през 2009 г., определи, че коренът на левзея може да помогне за подобряване на имунната функция. Анализирайки наличните изследвания за корен от левзея, авторите на доклада също установиха, че може да помогне за увеличаване на работоспособността и подобряване на сексуалната функция.В едно предварително проучване, учените отбелязват, че коренът на левзея може да помогне за борба с образуването на кръвни съсиреци.Освен това, проучване на плъхове, публикувано в руското списание „Експериментална и клинична фармакология“ през 2011 г., установи, че левзеята може да спомогне за възстановяването на инфаркта на миокарда (състояние, по-често наричано сърдечен пристъп).Няколко предварителни проучвания показват, че левзеята може да помогне за лечение на церебрална исхемия (свързано с инсулт състояние, характеризиращо се с недостатъчен кръвен поток към мозъка).

В проучване, публикувано в експерименталната и клиничната фармакология през 2005 г., например, тестове върху плъхове с церебрална исхемия показват, че левзеята спомага за възстановяване на мозъчната активност и намаляване на признаците на увреждане, свързано с исхемия.

https://bilkabg.com/2017/07/16/%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%8F/

image

8.Левруда, див чесън (Allium ursinum L.)

Снимка: Божана Гатева

Позната е още с наименованията сибирски лук, горски чесън и представлява многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Нарича се още мечи лук, защото според народните поверия, мечките го ядат след зимен сън, за да пречистят стомаха, червата и кръвта си.

Младите листа се събират през април и май, а луковиците - в края на лятото и през есента. Пресни листа от див чесън се нарязват на дребно и с тях се поръсват супи, сосове, салати и месни ястия. Луковиците се вадят през август след пълното узряване на семената и се сушат.

Действие: Противомикробно и антисклеротично. Екстракт от билката оказва потискащо действие върху развитието на едни от най-честите причинители на стомашно-чревните инфекции. Притежава силно фитоцидно действие - убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.) Дивият чесън действа благоприятно на стомашно-чревната система. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, така и при запек. След употребата му отпадат предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, изчезват безсънието и високото кръвно налягане, намаляват оплакванията, предизвикани от атеросклерозата.

Приложение: При бактериални чревни инфекции с разстройство, при острици, при високо кръвно налягане и високи стойности на серумния холестерол, при опасност от оловно отравяне. Билката е противопоказана при язвена болест и гастрити.

Начин на употреба. Консумира се дневно сок от 5-10 пресни луковици. Запарката се прави от 1 чаена лъжичка изсушени луковици, залети с 300 мл вряща вода. Киснат 1 час. Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти на ден преди ядене.

Тук съм писала повече за лечебните й свойства:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/06/11/div-chesyn-levurda-borec-protiv-stomano-chrevnite-bakterialn.763641

 

Коментар на Божанка Гатева: Една от любимите билки на дядо Владо Бошнаков, мир на душата му.

Всяка година, на пролет, ходя да бера левурда, и през цялата пролет я консумирам във зелените салати, а и не само, паралелно със супите и ястията изяждам по една китка. (Същото правя и с копривата, попарена, целогодишно)

Това е от март до юни, дотогава мога да я намеря, не е никак лесно, ходя специално нанаходищата които знам, а те са винаги далеч и високо в планината.

Набирам, по една две торби и слагам в хладилника. Издържа 10-15 дни. И отивам пак.

Правя и спиртен извлек от листата, и изсушени листа. Бера и цвят. Когато цъфне. Цвета има много вкусни дръжки, и издържат повече, около месец в хладилника. Дръжките са невероятно вкусни за таратор, и на салата.

И като останаха цветовете, понеже бях нбрала доста, и поисъхнаха в хладилника, понечих да ги хвърля.

И видях че от тях падат едри черни семена. И така си хванах семена. И ще пробвам да засея на вилата!

Маслен, и оцетен извлек също съм правила, подходящи са за салати, когато няма прясна левурда. Винен извлек също може.

Миналата година, направих и замразена във пакети. Вадя и режа в салатата целогодишно.

Ето и моята статия за левурдата: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=898956963522546&id=100002247528398

image

9.Лен (Linum usitatissimum)

Снимка: Зорница Семерджиева

Ленът се култивира главно заради неговите семена, които се използват под формата на хранителна добавка. Лененото масло, което се извлича от тях е богато на фибри и омега-3-мастни киселини. Научни изследвания сочат, че фибрите от семенните обвивки се свързват пряко с холестерола в червата и предотвратяват абсорбцията и преминаването му в кръвоносните съдове. Лененото семе повлиява директно върху нивата на холестерола и кръвосъсирването, като по този начин намалява драстично вероятността за развитие на атеросклероза.Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в лененото семе влияят благоприятно върху имунната система и подобряват биохимичните процеси в човешкото тяло. Лигнаните представляват естрогени-антиоксиданти, които участват в регулацията на хормоналния баланс. Установено е, че омега-3 унищожават определени видове ракови клетки, като не нанасят вреда върху нормалните здрави клетки. Тези мастни киселини могат да предотвратят развитието на различни типове ракови заболявания, както и да облекчат страничните ефекти от химиотерапията.научно доказано е, че само две супени лъжици ленено масло на ден, съдържат 100% от стандартния дневен на прием на омега-3 мастни киселини. Това от своя страна редуцира възможността за възникване на възпалителни процеси в тялото.

Още за Лен (Linum usitatissimum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BB%D0%B5%D0%BD

А сега да споделя опита на моята майка за лекуване на мастит. Получила го е по време на кърменето ми, вероятно от тогава съм си била злояда и не съм сучела много. Тогава не е имало помпички за цедене като днешните. Да направила си е лапа от две супени лъжижи ленено семе, една супена л. масло и половин с.л. захар. Объркала го е с малко прясно мляко да стане като меко тесто и го е слагала на подутото място. Така всичко е било изсмукано от тази лапа. С успех съм прилагала това лечение при циреи и натрупана мастна тъкан на двама съседи. Също така съм я налагала при фистула на моя съпръг, но там като съпътстващо лечение, защото атакувах проблема от вси страни-вътрешно с хомеопатия и билкови отвари. Той редовно си слагаше такава смес върху болезнени венци и зъби, само дето не слагаше млякото в сместа. Увиваше я в тънка марля, слагаше я на венеца при болния зъб и преспиваше с нея, сутринта я сменяше с нова. Не обичаше да ходи на зъболекар и така се спасяваше. Аз не ви агитирам да го следвате, но поне да направите нещо за себе си докато ви дойде ред до зъболекаря.

image

10.Ленивче обикновено (Lysimachia vulgaris)

Снимка: Йорданка Желева

Използваема част: за терапевтични цели, се използва надземната част (без грубите стебла) и сока. В стадия на цъфтеж билката съдържа сапонини и танини, флавоноиди, смоли, витамин С, ензим имбибаза и (в изобилие) силициева киселина.

Приложение: в научната медицина растението не се използва, но проучванията потвърждават неговите лечебни свойства. В народната медицина отвара е била използвана като противоскорбутно, кръвоспиращо при тежка менструация, и като стягащо за диария, външно - при възпаление на кожата, лигавицата на устната кухина, както и лапа - при мускулни болки и ревматизъм. Сокът или намачканата билка се използват външно като кръвоспиращо за рани. Отвара се пие при обща слабост и жълтеница. Водка инфузия от билката се взема при кървава диария. Прахът от сухи листа се е използвал за посипване върху червени рани при животните.

Рецепти:
3-4 супени лъжици. л. трева се залива с вряла вода, обвива се с марля. Слагат се под формата на горещи лапи при болки в ставите и мускулите.
При диария, обща слабост, млечница и стоматит, както и за изплаквания за освежаване на устната кухина: 1 супена лъжица билки се залива с 250 мл вряща вода, запарва се 2-3 часа, прецежда се. Вземете 1-2 супени лъжици. 3-4 пъти на ден.
Смачканите листа се поставят върху кървящи рани с увреждане на малките кръвоносни съдове и се вкарват в носа, за да се спрат кръвоизливи.
Като аналгетик: за 2 супени лъжици. лъжици прясна накълцана билка настоява 5-7 дни в 200 ml 40% алкохол, и се прецежда. Вземете 20 капки с вода 3-4 пъти на ден за 1 час преди хранене.

Източници:http://www.belena.biz/nov2/verob.htm

Как да разпознаем лесно обикновеното от точковатото ленивче. На обикновеното цветовете са в горната част на стеблото, а при точковатото е по дължината на цялото стебло, което е и по-късо.

Lysimachia вулгарис, както и другите ленивчета са противопоказни при варици, повишено съсирване на кръвта, при крайници склероза, тромбоза, хипертония.

Източник: https://bg.medicsguru.ru/ethnoscience-2/rastenija/33708-lechebni-rastenija-lysimachia-vulgaris.html

image

11. Ленивче кръглолистно (Lysimachia nummularia L.)

Снимка: Юлия Аврамова

В нашата народна медицина то се използва цялото растение с корените за лечение и затваряне на рани, особенно по-тежки, с гной и възпаление. Наричат го още сечена трева.

В руската медицина със запарка от него се мажат засенатите участъци от ревматизъм, подагра, артрит, остеохондроза, натъртвания и подуване; спиране вътрешно кървене и продължителна диария. Кръглолистно ленивче използва за лечение на кожна екзема. Това лекарствен растение е отличен антисептик, то се справя и с алергични прояви.

Рецепти:

Чай за пречистване на кръвта: 5 сухо съцветие от кръглоцветно ленивче е необходимо да се залее с 250 мл вряща вода, запарва се в продължение на половин час и се прецежда. Пият се 2 чаши на ден, подсладени с лъжица мед в продължение на 1-2 месеца.

Отварата от корени : 10 грама смлени корени на растението се залива с 100 мл кипяща вода, престоява в продължение на половин час на водна баня, филтрува се у се допълва с вода, за да се достигне до първоначалния обем. Направената отвара се препоръчва 4-5 пъти преди хранене при възпаление на яйчниците и тумори.

При мигрена, анемия и атеросклероза: 1 супена лъжица прах от изсушени листа на растението се залива с чаша вряща вода, запарва се в продължение на 40 минути и се вземат 2 супени лъжици 3 пъти дневно преди хранене.

източник: https://bg.medicsguru.ru/ethnoscience-2/bilkar/32183-krglolistno-lenivche.html

Кръглолистното Ленивче се използва за: вътрешни кръвоизливи, кашлица, подагра, ревматизъм, стомашно-чревни заболявания, влошаване на функцията на черния дроб, стоматит и млечница, лечение част на кожни заболявания. За настинки, възпаления на устата и гърлото също се използват хомеопатични препарати, използващи ленивче.

https://bg.medicsguru.ru/ethnoscience-2/24824-zajavlenie-lenivche-monetchatnogo.html


image

12. Ленивче точковато, зеленочашково (Lysimachia punctata L.)

Снимка: Дарина Пейкова

Изследвани са полифеноловите съставки и антиоксидантните свойства на три вида лизимахия (Lysimachia nummularia L., Lysimachia vulgaris L. и Lysimachia punctata L.) , от които най-високо съдържание на кверцитин и мирицитрин са намерени в Lysimachia punctata L.) .
https://www.researchgate.net/publication/267568654_Polyphenol_Composition_and_Antioxidant_Capacity_of_Three_Lysimachia_Species


Точковатото ленивче се използва в народната медицина като запарка за лечение на диария, жълтеница, скорбут. Раздробените пресни листа на растението се лекуват трудно зарастващи рани. Растението съдържа големи количества сапонини, поради това, че не предизвиква интерес към животни. За него и останалите видове ленивчета има интересна информация и снимки в тази статия:

http://bg.medicsguru.ru/ethnoscience-2/bilkar/32399-lenivche.html


image

13.Леска обикновена (Corylus avellana L.)

Снимка: Атанас Балакчиев 

Използват се листата, корите, ресите и плодовете.

Приложение:
Леската се използва от народната медицина при лечение на: анемия, липса на апетит, камъни в бъбреците, разширени вени, хемороиди, гуша, диабет, ендемична гуша, жлъчка, жълтеница, кожни болести, малария, заболявания на мускулната система и простатата, при задържане на течности и много други.

Начин на употреба:
• При задържане на течности: 2 супени лъжици кора и 2 супени лъжици листа от леска се варят 15 минути в литър и половина вода. Сместа се оставя да кисне 2 часа и се прецежда. Изпива се на глътки в рамките на 24 часа.
• При заболяване на бъбреци: 10 измити и нарязани листа от леска (лешник) се варят 1-2 в около 600 мл вода. Охлажда се и се пие вместо вода.
• При разширени вени: 1 кг кори от леска се варят в 2 л вода, докато се получи гъста каша. Върху листата от подбел се слага от тази каша и се налага върху вените като компрес всяка вечер. Лечението следва да продължи 15 дни.

http://www.zdrava.bg/bilki/leska-obiknovena/

Реси от леска - берат се през февруари-март, прилагат се на отвара при високо кръвно, бъбречни проблеми и др. - по препоръка на лечителя Васил Дамянов.В 500 мл вряща вода се слагат 2 с. л реси и кисне два часа похлупено . Пие се по 100мл 4 пъти преди храна.

Той написа още следното:

СТАВА ДУМА ЗА РЕСИ ОТ ЛЕШНИК , КОИТО ВЕЧЕ ИЗЛИЗАТ ПО ДЪРВОТО - КРАЯ НА ЯНУАРИ И МАРТ. БИЛКАТА СЕ БЕРЕ , НАСТИЛА СЕ НА ТЪНЪК СЛОЙ В ТОПЛО И ПРОВЕТРИВО ПОМЕЩЕНИЕ И ЧЕСТО СЕ ОБРЪЩА , ЗА ДА НЕ ХВАНЕ МУХЪЛ . БИЛКАТА Е ГОТОВА ТОГАВА , КОГАТО Я СТРИЕТЕ С РЪЦЕ СЕ РОНИ И ПУСКА ЖЪЛТ ПРАШЕЦ . СЪХРАНЯВА СЕ В КНИЖНИ ТОРБИ ИЛИ КАШОНИ .

БИЛКАТА СЕ ПОЛЗВА ПРИ СЛЕДНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ : БОЛЕСТИ НА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА , ОТДЕЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА , СТАВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ , ЛОШО ХРАНОСМИЛАНЕ , ПРОСТАТИТ , ПРЕКАРАНИ ИНСУЛТИ .

ПРИГОТОВЛЕНИЕТО Й Е САМО КАТО ЧАЙ , НАПРАВЕН СПИРТЕН ИЗВЛЕК ОТ НЕЯ НЕ ДАВА СЪЩИТЕ РЕЗУЛТАТИ . ПО СЪЩИЯ НАЧИН СТОИ ВЪПРОСА С ДЕБЕЛЕЦ , ПЪПКИ ОТ ТОПОЛА И ВОДНА ЛЕЩА.

 

За едно изключително безценно свойство на леската ни разказа член на групата ни: Може да се използва на мястото на бета-блокерите, като има интересен саморегулиращ се механизъм относно регулацията на адреналина и рецепторите. Изпитано и изпробвано при различни случаи, безотказно понижава повишен пулс(само при кардиомиопатии и сърдечно-съдова недостатъчност не е изпробвано), както и силно повишена горна граница на кръвното налягане. Безотказно повлиява тревога, страх и подобни симптоми, дължащи се на повишена адреналинова чувствителност. Също, не особено много изпитано, но може да облекчи директно чернодробното кръвообръщение чрез намаляване на налягането в локалния кръвоток на черния дроб.

image

 

14.Липа (Tilia sp.);

Снимка: Величка Борисова

 

Лечебните свойства са съсредоточени в цветовете й. Класифицира се към семейство Липови (Tiliaceae). Видовете липа са около 40. Едни от тях, известни с употребата си като билкови лекарства, са Дребнолистна липа (Tilia cordata), Едролистна липа (Tilia platyphyllos), Сребролистна липа (Tilia tomentosa).

Здравословни ползи:

  • Липовият цвят притежава потогонно и диуретично действие.

  • Често намира приложение като помощно средство при лечение на бъбречни заболявания.

  • Действа противомикробно, противовъзпалително и противоспастично.

  • Чаят, приготвен от цвят на липа, спомага при възпаление на горните дихателни пътища (ларингит, бронхит, пневмония, ангина и при повишена температура.

  • В народната медицина липовия цвят намира приложение при: виене на свят, главоболие,епилепсия, хистерия, пресипнал глас. А отварата от липов цвят се използва под формата на бани при лечение на изгаряния, кожни обриви, ставни болки, хемероиди и шарка, както и за гаргара при възпаление на гърлото и устната кухина.

  • Чаят от липа, поднесен с мед, е прекрасно успокояващо средство за добър сън.

  • Липата намира приложение в ароматерапията: релаксиращото етерично масло подобрява съня; намалява треската и ефективно се справя с възпаленията, като повишава потната секреция, но намалява нощното изпотяване; етеричното масло от липов цвят повлиява благотворно върху психиката на човека.

  • Успокояващите качества на отварата от липа я превръщат в ценна съставка при производството на успокояващи кремове, тонизиращи средства за чувствителна кожа, както и за различни маски за коса.

  • Много фризьори препоръчват изплакването на косата след измиване с липов чай срещу косопад.

Прочетете как да разпознаваме лечебните видове липа в моя постинг: http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/07/04/navyn-uhae-na-lipi.571797

 

image

15. Лофант (Lophanthus Anisatus Benth);

снимка: Елионора Недялкова

Учените - фитотерапевти уверяват, че няма такова заболяване, при което лечебните свойства лофанта да не помагат. Растението ЛОФАНТ действително притежава уникални лечебни свойства, затова се счита за символ на младостта и красотата. Той понижава кръвното налягане, регулира обмяната на веществата, прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби. В тибетската медицина наземната част на лофанта се използва като общо укрепващо и забавящо стареенето средство, а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, действа благоприятно при лечението на пострадали от радиация.

За лечебните му свойства и видовете лофант съм писала тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/14/lofant-ludo-bile-bilka-za-krasota-mladost-i-polova-mosht.953552

В зависимост от начинът си на употреба, лофант може да се прилага за различните симптоми и оплаквания от дадени заболявания. Така напрмер ако консумирате млади листа от тази билка, заедно с храната си (независимо дали в сурово или сготвено състояние), можете да повишите по естествен начин мъжката потентност, да подпомогне лечение на простата или да подпомогне забавянето на стареенето.

  • Напълнени възглавници с изсушени листа и съцветия от билката помагат срещу безсъние и главоболие.

  • При напукана кожа на краката, накиснете разтението в гореща вода и потопете ходилата си в лековитата получена отвара. Също премахват чувството на умора в краката в края на работния ден.

  • Лечебни вани с лофант успокояват бебетата и те спят по-дълго. Благодарение на него, тяхната кожа става по-мека, еластична и не страда от от гнойни пъпчици.

  • Регулира успешно кръвното и обмяната на веществата.

  • Настойка от свежи листа и цвят, употребена вътрешно и външно подпомага благоприятно заболявания като гастрит, парализи, треперене на крайниците, болести на черния дроб и пикочните пътища.

  • Можете да направите лечебни вани и инхалации при: болести на нервната система, сърдечно- съдова дистония, бронхиална астма,  премахва бръчките, прави косата и кожата по-сияйни и жизнени.

  • Лофанов мед, комбиниран с препарати на лофантова основа действа лечебно и профилактично срещу лъчеви болести.

http://apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/1145/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/

 

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100001601692108&set=a.2130371000359602

 

image

 

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.

 

Който го влече да идва при нас, вече сме  35 750 човека.
https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/






Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15384645
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41674
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930