Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2011 11:47 - Какво знаем за... Споделете опита си!
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 2200 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Отоци на краката –
топлото време предразполага към тях
image

Отоците на краката се смятат за признак на венозна недостатъчност, но не винаги причината за оплакването е тази.

Отоците на краката могат да са показател за различни състояния на организма като хронична сърдечна недостатъчност, заболяване на бъбреците, възпалителни процеси на подкожната тъкан и кожата като целулит, еризипел, слаб лимфен дренаж, както и прием на лекарства при сърдечни заболявания и бъбречни проблеми и други.


Подуване на краката се получава при задържане на течности в междуклетъчната тъкан заради нарушена циркулация на кръвта. Има случаи, в които задържането на течности е обусловено от промени в организма. Например, показателни са примерите за подуване на краката непосредствено преди месечния цикъл при жените и през бременността, които се дължат на промяна в хормоналните нива.


Бременните жени по принцип се оплакват от оток, тежест и болка в краката в последното тримесечие. С напредване на бременността и наедряване на плода се получава известно притискане на кръвоносните съдове в малкия таз, което затормозява притока на кръв от периферията към сърцето. Това е и основната причина, поради която специалистите непрекъсното съветват бъдещите майки да отделят време за разходки и се движат повече.
Отоците на краката обаче в по-ранен срок при бъдещата майка, както и прекомерният им размер, особено когато са придружени с подуване на лицето и повишаване на кръвното налягане, могат да са признак на прееклампсия и налагат консултация със специалиста, проследяващ бременността.


Не случайно отокът на краката е често срещан при обездвижване. Продължителният престой в седнало положение също е причина за забавяне на кръвообращението, затруднено предвиждане на кръвта нагоре по вените и задържане на течности в долния отдел на крайниците. Проблемът се задълбочава още повече при наднормено тегло. Полагане на грижи за подобряване на лимфния дренаж ще са само от полза за преодоляване на проблема, съчетан с професионално изготвена програма за тонизиране на мускулите на тялото.


Подуването на краката е типично явление при топло време и при рязък преход от по-хладен към по-топъл климат. Едемът на долните крайници при топло време се случва по същата причина – задържане на течности и натрупване на отпадни продукти в тях от дейността на организма и проблем с извеждането на натрий. Ето защо при често подуване на краката следва да се ограничи количеството на консумирана сол. Смята се, че проблемът при високи температури е свързан и с по-високия синтез на хормона алдостерон.



Подуването на краката през лятото е често срещано при активни хора, които прекарват повече време навън или изпълняват тежка физическа дейност.


По принцип отоците на краката не показват сериозна опасност за здравето, освен в случаите на определени състояния и заболявания.
Отоците на краката обаче могат да се разглеждат като показател за склонност към развитието на сърдечни заболявания и инциденти като сърдечен удар. Ето защо хората от рискови групи като възрастни, бременни жени, с хронични заболявания, обременена анамнеза, следва да се стремят да избягват неблагоприятните условия за тях.



Как да си помогнем?

  • Разходката подобряват циркулацията на кръвта. Движението „извежда“ натрупалите се заради продължителния престой на едно място течности ниско в краката.
  • Добре е поне вечер задължително краката да се поставят на високо за известно време - минимум 20 минути.
  • Смята се, че стегнатият клин (чорапогащи) могат да помогнат срещу отичане на краката, тъй като притискат равномерно тъканите, което улеснява движението на кръвта по вените. Мярката облекчава и дискомфорта при разширени вени. Не се препоръчва за бременни жени.
  • Задължително е да се приемат много хладни течности през деня. Количеството на изпитата вода не бива да пада под 1 1/2 - 2 литра.
  • Престоят на топло следва да е ограничен. Трябва да се избягва прегряването на организма, включително и при спорт.
  • Балансираният  правилен режим на хранене, който набляга на консумация на повече зеленчуци и плодове, пред месни и тестени продукти, също ще спомогне за редуциране на отоците.

 

  •  
  • Когато обаче освен оток, има наличие на болка заради възпаление на венозните стени, уплътняване на стените на кръвоносните съдове, се налага консултиране със специалист и провеждане на терапия.





Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1612101
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031