Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2014 15:17 - Имам си една мечта
Автор: daisynka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3056 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.04.2014 15:20


Имам си една мечта - грамотността да пребъде на света!

Живеем в общество, в което някои от неговите "граждани" дори не могат писмено да се определят като такива. Поради неграмотност - синтактична или лексикална, политическа или информационна, икономическа или морална.

 

Питам се аз кой е виновен - дали държавата, дали образователната система, дали учителите, дали обществото, дали родителите, дали самите "граждани".

Кога загубихме смисъла? Или може би по-правилният въпрос е защо?

Всекидневно се сблъсквам с хора, които не знаят, че обособената част в изречението се отделя с две запетаи или две тирета - в началото и още по-важно - в края. Че думата "разписание" се пише със З, защото представката е винаги "раз", а корена на думата идва от пиша. Че не съществуват "впредвид" и "напредвид", а само "предвид". Повторенията на едни и същи думи или техни производни в две поредни изречения дори не смятам да коментирам.

Любимци са ми информационно неграмотните - тези, които живеят в паралелен на нашия свят. Светът на риалити програмите и клюкарските хроники, купувачите на вестник "Уикенд" и "Галерия". Искрено им се радвам на тези хора, защото утре, когато
светът обяви война по етническа, религиозна или политическа причина, те ще се събудят щастливи и с усмивка на лице. Защото техният прозорец към света гледа в градината на Пешо, който не си коси тревата, откакто жена му го напусна. Народът е казал: "Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле." Блаженни са незнаещите!

Макар българинът най-много да разбира от политика, футбол и секс, политически неграмотни очевидно сме всички. И не защото не ги критикуваме управляващите - о, ние това много добре го можем. А защото не сме способни да излъчим достойни хора, които да ни ръководят. Къде отидоха всички те и създадохме ли ги някога въобще?

И моралът никакъв го няма. Вече нищо няма ценност, само стойност...

Икономическата ни неграмотност се крие в нашата бедност. Беден народ сме, но не на история, не на традиции и не на красоти. Беден на възможности. Ограничен в светогледа си. Не парите правят човека, а обратното. Не ни е нужно много, за да сме щастливи - здраве, семейство и хляб на масата. Да се веселим знаем добре, но и да страдаме сме свикнали вечно. А си имаме всичко - и сме умни, и сме способни, и сме издръжливи. По-важното е да си повярваме, че можем!

Нека си помогнем сами, за да ни помогне и Господ. Христос Воскресе!


 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: daisynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 122770
Постинги: 44
Коментари: 49
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031